Boekentips voor de zomer

Gepubliceerd op 29 juli 2024 om 13:27

Voor veel mensen is de zomer een tijd van reizen en zonneschijn, maar voor sommigen onder ons kan dit seizoen extra uitdagingen met zich meebrengen. Misschien kun je niet op vakantie, omdat je daar te ziek voor bent. Of wellicht ervaar je rond deze tijd een verslechtering van je klachten door de hogere temperaturen.

 

We hebben dit lijstje gemaakt met een aantal van onze favoriete boeken over chronisch ziek zijn. Hopelijk brengt dit wat (h)erkenning, waar je ook bent deze zomer. Enne... voor gezonde mensen is het al helemaal belangrijk leesvoer om een beter begrip te krijgen van hoe het is om chronisch ziek te zijn!

 

1. 'Ziek, zwak en prikkelig' van Annelies Gramsma. Annelies heeft al meer dan 20 jaar ME/CVS en schrijft hierover met humor in pakkende teksten die voor velen van onze patiënten heel herkenbaar zullen zijn!

2. 'Op Mijn Voorwaarden' van Vicky de Groot en Gerrianne Menzo. Dit is een bundel van inspirerende verhalen van verschillende chronisch zieke mensen. Marlies heeft ook aan dit boek meegewerkt.

3. 'Levend Verlies' van Tine van Ingelgem. In dit boek beschrijft psycholoog Tine de chronische rouw die gepaard gaat met chronisch ziek zijn. Daarnaast is het boek ook een praktische gids met oefeningen, reflecties en tips die patiënten kan helpen met rouwen.

4. 'Mijn Vriend Damocles' van Lottie van Starkenburg. Lottie beschrijft haar ervaringen met chronisch ziek zijn, en alle problemen, emoties, en onzekerheid die hierbij komen kijken. Naast het delen van haar eigen ervaringen interviewde ze voor dit boek ook 15 andere mensen die leven met een onzekere gezondheid. Marlies heeft hier ook aan meegewerkt.

5. 'Ik ben geen man!' van Mirjam Kaijer. Mirjam is oprichtster van Stichting Voices for Women, en heeft dit boek geschreven om n.a.v. haar eigen zoektocht naar een diagnose een pleidooi te doen voor betere zorg en onderzoek naar de gezondheid van vrouwen.

6. 'Komt een dokter bij de dokter' van Jolien Plantinga. Een prachtig boek over hoe het is om chronisch ziek te zijn en in de steek gelaten te worden in de zorg; en een stevige oproep naar de medische wetenschap om het beter te doen voor patiënten met post-infectieuze klachten.

7. 'Welkom in het rijk der zieken' van Hanna Bervoets. Deze indrukwekkende roman beschrijft het hebben van een post-infectieuze aandoening op een zeer herkenbare manier.

8. 'Landziek' van Mariëlle Selser. In dit boek reconstrueert Mariëlle het verhaal van haar ziek-zijn op basis van persoonlijke, medische, wetenschappelijke en parlementaire bronnen. Dit alles geeft een fascinerend en herkenbaar inzicht in haar zoektocht naar een behandeling voor haar ziekte.

9. 'De Achterblijvers' van Anne Vroegindeweij. Anne kreeg na een milde covidbesmetting zware Long Covid en vertelt in dit boek haar verhaal afgewisseld met informatie over de ziekte. Een goed boek voor patiënten, naasten, en verplichte kost voor iedereen die beroepsmatig met Long Covid in aanraking komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.