NietHersteld Podcast

Gepubliceerd op 15 juli 2024 om 14:45

Afgelopen week verscheen aflevering 5 van Niet Hersteld – de Podcast. In deze aflevering was ik te gast om met Guus & Hermien te praten over de zorg voor PAIS patiënten, het BPS model en over de andere aanpak van Begrepen Klachten.

In de foto’s wat quotes uit de podcast. We bespraken ook dat het niet eens zo verkeerd is om een BioPsychoSociale aanpak te kiezen, alleen gaat het om de juiste insteek. Nu wordt vaak de B van biomedisch overgeslagen én er worden ongefundeerde aannames gedaan dat klachten psychisch veroorzaakt zijn of in stand worden gehouden. Bij BK kijken we naast het biomedische ook naar het psychosociale verhaal, maar wel op een andere manier. We staan stil bij de gevolgen van ziekte: hoe ga je om met fysieke en cognitieve uitputting, met onbegrip, met de rouw die zo intens kan zijn als je zoveel verliest?

Ik zag de filmpjes van de podcast terug en moest terug denken aan ons gesprek. Hoe makkelijk het eruit ziet, terwijl niemand ziet hoeveel moeite het kost en hoe we achteraf op de blaren moeten zitten. En dan zijn wij nog zichtbaar en ook heel dankbaar dat we dit kunnen doen, niemand ziet de mensen die deze podcast luisteren en eenzaam huilen omdat het zo herkenbaar is. Niemand ziet de mensen die misschien niet eens kunnen luisteren, omdat dat al te uitputtend is.

Niemand ziet hoeveel leed mensen is aangedaan door geen of een verkeerde behandeling te geven, met grote gevolgen. Hoe mensen continu heel ziek zijn. Hoe mensen niet meer leven, maar overleven. Hoe mensen rouwen, maar daar soms nauwelijks ruimte voor krijgen. Hoe mensen worstelen met zelftwijfel en zelfverwijt en zichzelf niet meer serieus nemen.

En ik moest denken aan al die mensen die hun spaarzame energie inzetten voor verbetering. Bij Niet Hersteld, bij BK, de patiëntenverenigingen, de eenlingen, de andere initiatieven, wat een helden zijn het allemaal! Het voelt soms zo oneerlijk dat wij als zieken zoveel moeten doen om aandacht te genereren, om het grote onzichtbare leed nog een beetje zichtbaar te maken. Het maakt me boos en verdrietig. Maar we zullen blijven strijden, met elkaar. Voor alle mensen die niet het geluk hadden te herstellen.

- Marlies

 

Luister de aflevering hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.