Bij BK doen we zowel medische, psychosociale als praktische zorg en dat is niet voor niets. Bij Slachtofferhulp leerde ik hoe je mensen in hele heftige situaties bijstaat. Er zijn, met mensen praten over wat ze hebben meegemaakt, is vaak al heel helpend. Maar ik zag ook iedere keer hoe belangrijk praktische hulp is. Overzicht in de chaos, iemand die helpt bij de rottige klusjes, iemand die je ontlast door dingen van je over te nemen als je het zelf niet meer kunt. Toen dacht ik: dat zou er toch ook voor zieken moeten zijn. Je krijgt zo ontzettend veel op je bord als je ziek bent, en dat terwijl je al zo weinig energie en mogelijkheden hebt.
En dan kun je therapiegesprekken gaan doen, om je coping te bekijken, je persoonlijkheid onder de loep te nemen, te leren hoe je nog beter met je ziekte kunt omgaan. Maar soms is de conclusie gewoon: je doet het hartstikke goed, maar het is gewoon te veel. Te ziek, te veel rouw, te veel regeldingen, te veel strijd.
Wij bekijken daarom samen met de patiënt op welk gebied er hulpvragen zijn, waar energie lekt, waar mensen gefrustreerd over zijn, waar ze (als ze eerlijk zijn) hulp bij nodig hebben. De uitkomst kan een medische zoektocht zijn, maar ook heel praktisch. Soms bel ik de WMO bijvoorbeeld, of een andere zorgverlener om wat dingen uit te leggen. Of we zoeken naar meer hulp(middelen) of bereiden een keuring voor.
Zeker als je echt invaliderend ziek bent en heel weinig kunt, zou er gewoon goede patiëntondersteuning moeten zijn. Een casemanager die de boel overziet en aanstuurt. In veel gevallen krijgen we dat maar moeilijk voor elkaar. Mensen zijn soms ernstig ziek, maar komen toch niet in aanmerking voor langdurige zorg (WLZ) en krijgen nauwelijks begeleiding vanuit de gemeente (WMO). Niemand neemt de verantwoordelijkheid.
Door de enorme focus op zelfredzaamheid en regels, zijn we vergeten om naast mensen te staan en voor ze te zorgen. “Probeer stress te vermijden” is lekker makkelijk gezegd, maar kunnen we niet wat beter ons best doen om nieuwe stress te voorkomen? Leuker kunnen we het niet maken, maar iets makkelijker toch wel?
Meer info over onze zorg? Klik hier!
Reactie plaatsen
Reacties